Friday, August 21, 2015

Castelul Nopcsa

Asa cum scrie si pe panoul din imaginea de mai jos, baronul Franz Nopcsa a fost un personaj extrem de interesant.


S-a nascut intr-o familie foarte bogata de origine romana care a trebuit sa isi maghiarizeze numele sub dominatia Austro-Ungara. Sora lui a descoperit schelete de dinozaur in zona Hategului ceea ce a starnit curiozitatea tanarului. A plecat cu ele la Viena si uite asa a ajuns sa studieze si sa devina apoi profesor de paleontologie, o stiinta foarte putin cunoscuta la acea vreme. A fost primul de la noi din tara si un autodidact in mare parte.

A fost de asemenea interesat si de Albania, invatandu-i limba, dialectele si cultura. Printr-un concurs de imprejurari a fost un candidat important la tronul Albaniei.



A fost si spion in primul razboi mondial. La sfarsitul razboiului, cand s-a intors in tara, a constatat ca palatul in discutie a fost ocupat de tarani care nu s-au lasat cu una cu doua si l-au cotonogit bine. Nesuferita e istoria asta. Strabunii lui au fost romani maghiarizati mai mult sau mai putin fortat ca sa nu fie persecutati, iar dupa razboi toate averile bogatasilor maghiari au fost confiscate de statul roman.

Prin urmare baronul, acum sarac lipit pamantului, a trebuit sa munceasca pe bune/ pe bani pentru prima data in viata lui. S-a mutat la Viena sa studieze fosilele (dupe ce a vandut Muzeului de Istorie Naturala din Londra toate fosilele de dinozauri romanesti) impreuna cu secretarul si iubitul sau, Bayazid Doda. Si pentru ca a intrat in depresie, si-a impuscat iubitul si apoi s-a sinucis.



Revenind la castel, acum nu arata prea bine, cum era de asteptat. Dar agentul de paza ne-a zis ca ar fi niste fonduri norvegiene (?) si il vor reface. De altfel, toata cladirea era inconjurata cu panouri tepene de protectie si toate pozele sunt trase peste gard. :) Ar fi trebuit sa arate cam asa:


Daca va apucati sa cautati palatul in Sacel, trebuie sa aveti putintica rabdare. Indicatoare nu sunt iar noi ne-am plimbat de vreo 2 ori dus-intors pana am gasit pe cineva sa ne indrume exact. Se pare ca nici locuitorii nu stiu asa bine ce se gaseste la ei in sat. Cum intrati in Sacel dinspre Santamaria Orlea, la prima oglinda rutiera faceti strans stanga (strada figureaza ca DJ63), treceti podul si meeergeti inainte pana gasiti castelul pe dreapta. Teoretic nu aveti voie sa intrati nici in curte dar daca rugati frumos agentul de paza (frumooos, da? ) va lasa sa aruncati o privire.









Find the bear :)


Daca v-a placut acest post, v-ar putea interesa si celelalte obiective vizitate in acceeasi zi.
Sau alte alte obiective din Tara Hategului.

No comments:

Post a Comment