Tuesday, October 10, 2017

Road trip Bosnia si Hertegovina

Ne-am luat la revedere de la Muntenegru si Golful Kotor in care ne aflam si am pornit catre campingul Blagaj, o oaza de racoare pe malul raului Buna, prima noastra oprire in Bosnia si Muntenegru.

Din acest loc am vizitat:

  • Blagaj cu cetatea veche si casa dervisilor
  • orasul vechi Pocitelj
  • cascada Kravica
  • Mostar
  • (noi nu am fost dar cei interesati ar putea bifa si Medjugorje, loc de pelerinaj de top unde se spune ca s-a aratat Fecioara Maria)
Ajunsi in capitala, ne-am adaptat stilului urban si am inchiriat un apartament. Aici ne-am concentrat in special pe oras. 

Asadar, am vizitat:
  • Sarajevo
  • buncarul lui Tito in Konjic
Dar sa vorbim despre Bosnia si Hertegovina.
Ne-a placut? Greu de raspuns.
Ne-a impresionat? Cu siguranta.
Ne-am intoarce? Nu.
Am recomanda o vizita aici? Depinde.

B&H are un peisaj de vis. O tara presarata aproape integral cu munti pietrosi si vai aride. E spectaculos, coplesitor, sa conduci ore intregi prin asemenea zone.
Infrastructura este impecabila. Ne bate rusinos tarisoara la fund desi avem un PIB de doua ori mai mare ca ei. Fara sa exagerez, am strabatut zeci de kilometri de tuneluri ce taiau direct prin munti.

B&H este ieftina. Foarte ieftina. Capitala lor e mai ieftina ca a noastra. Cu 10 euro ai parte de o masa delicioasa (un fel principal) traditionala si indestulatoare, pentru 3 persoane. In centrul vechi, ca sa ne intelegem.

E child-friendly? Nu in mod special, dar mancarea buna, plimbarea cu caiacul pe rau, scaldatul sub cascada si explorarea buncarului si a casei dervisilor (a incaperilor in general) i s-au parut foarte interesante lui Tudor si nu s-a plictisit deloc.

In B&H ni s-a spart masina. Nu am fi crezut in veci ca cineva ar fi atras de Opelul nostru vechi cu vopsea scorojita dar se pare ca sacosa cu pantofi, cea cu mancare, casetofonul blocat pe un singur CD pe motiv de fise introduse de Tudor si rucsacul (asta a fost buba de fapt) cu carti si creioane de colorat au fost irezistibile. In miezul zilei, in centru, la intrarea in bloc, la o ora dupa ce am ajuns in Sarajevo. Si cautand explicatia, am ajuns la ultimul punct pe ordinea de zi...

... B&H e trista. Si noi ne-am intristat o data cu ea. Rata somajului la nivel de tara este acum in jur de 40% (fata de 5% in Romania), iar in randul tinerilor este un ingrijorator 60%. Pentru ca...

... B&H este o lectie de istorie. O tara care nu si-a revenit dupa razboiul pe care generatia mea inca il mai tine minte de la teve (Slobodan Milosević si Alija Izetbegović probabil inca suna cunoscut in ureche). Cu greu a reusit sa gaseasca fonduri pentru a recladi centre vechi pentru a stimula turismul, probabil principala economie a tarii. In rest, arata ca dupa bombardament, la propriu.
Politica lor e mai curba ca a noastra. Un crunt razboi de independenta intre sarbi, croati si bosniacii musulmani care a dus nicaieri la un stat de forma impartit intre Republica Srpska si Federatia Bosnia si Hertegovina. Atrocitati (s-a vehiculat chiar termenul genocid) la o aruncatura de bat in spatiu si timp care fac sa ti se zbarleasca pielea pe tine.

Iata de ce imi este atat de greu sa raspund daca mi-a placut B&H.
Pentru ca cei care nu invata din istorie sunt condamnati sa o repete, va recomand sa-l consultati pe Sfantul Gugal, sau macar pe preacuvioasa Wikipedia si sa aflati povestea.

No comments:

Post a Comment